Dodany: 2016-01-07 13:43:37
images/cuury.JPG120c2.JPG Przyprawa curry nadaje potrawom charakterystyczny posmak i lekko żółtawy kolor. Można używać jej na przykład do przygotowania aromatycznego risotto z mięsem i warzywami, przyprawiania mięs. Mieszankę tę tworzą najczęściej kurkuma, której curry zawdzięcza swój koloryt, czarny pieprz, chili, gorczyca, kolendra, imbir.

Dodany: 2015-11-27 13:30:04
images/garam masala.jpg690ad.jpgGaram masala jest przyprawą charakterystyczną dla kuchni wywodzącej się z kręgu indyjskiego. Dzięki niej potrawy maja egzotyczny posmak, wyjątkowo ostry. Inną nazwą tej przyprawy jest gorąca mieszanka, ze względu na efekty jakie może wywołać jej zjedzenie dla osób bardziej wrażliwych na ostre przyprawy.

Dodany: 2015-11-27 12:59:44
images/ziolaprowansalskie.JPG63f0c.JPG Zioła prowansalskie to mieszanka idealnie nadająca się do zastosowania w przypadku potraw z mięs, pieczeni, zup, a także ryb. Jak sama nazwa wskazuje wywodzą się one z Prowansji.