Dodany: 2015-11-19 13:14:37
images/kardamon.jpg86d36.jpg Kardamon jest przyprawą, która dojrzewa w pączku, natomiast gdy podczas gotowania chcemy jej użyć należy wyjąć nasionko z torebki, w której się znajduje i najlepiej zrobić to bezpośrednio przez przygotowaniem danej potrawy, ponieważ tylko to gwarantuje najlepszy smak i aromat.

Dodany: 2015-11-19 12:55:08
images/pieprz.jpgd6e8b.jpg Na rynku mamy różne rodzaje pieprzu, począwszy od tradycyjnego czarnego przeznaczonego do zmielenia, przez ziołowy, zielony, czerwony, aż po biały.

Dodany: 2015-11-18 14:33:03
images/rozmaryn.jpg6765d.jpgRozmaryn jest jednym ze składników ziół prowansalskich i bywa uważany za jedno z tradycyjnych ziół używanych w kuchni francuskiej. Co ciekawe można go hodować nawet na balkonie, żeby zawsze mieć pod ręką jego świeże zbiory. Do czego catering opole używa rozmarynu?

Dodany: 2015-11-18 13:54:23
images/galka muszkatolowa.jpg8bd02.jpg Fachowa nazwa gałki muszkatołowej to muszkatołowiec korzenny, jednak przeważnie używamy tej bardziej popularnej nazwy. Jest to bardzo popularna przyprawa w naszej kuchni, jednak nie każdy wie, że nie można jeść jej w większych ilościach, ponieważ może powodować przykre dolegliwości, takie jak bezsenność, zapalenie jelita cienkiego, a także halucynacje, zaburzenia świadomości.

Dodany: 2015-11-18 13:38:54
images/szafran.jpg52201.jpg Szafran jest egzotyczną przyprawą, której zastosowanie jest bardzo szerokie. Jak zapewnia catering opole stosowany jest w wielu potrawach, nadaje im szlachetny posmak, jest wykorzystywany do tradycyjnych hiszpańskich dań, można przyprawiać nią ryż, co pozwala na uzyskanie bardzo intensywnego smaku.