Dodany: 2011-08-01 14:54:33

 

Opis i zastosowanie pieprzuCzarny, biały, zielony, długi, gwinejski, ozdobny- jak świat długi i szeroki, tyle jest rodzajów pieprzu. To chyba, prócz soli, jedna z najbardziej popularnych przypraw kuchennych a co za tym idzie najczęściej używana.

 

Pieprz czarny to osiągające nawet 15 metrów długości pnącze. Dojrzałość osiąga w wieku 7- 8 lat, natomiast owocuje przez następne 15- 20. Czarny pieprz ma bardzo ostry smak. Mniej palący jest pieprz biały, zaś zielony ma dość odświeżający smak ale też wyrazisty. Niepozorne zupełnie ziarenka pieprzu zawierają- żelazo, wapń, magnez, białko i błonnik. O wszystkich tych właściwościach wie szef kuchni takiego miejsca jakim jest restauracja gdańsk i nie omieszka dodawać tej słynnej przyprawy do większości, jak nie wszystkich swoich dań głównych, i nie tylko ich. Restauracja gdańsk serwuje pieczenie, sosy,  marynaty, sałatki i ryby z dodatkiem różnego rodzaju pieprzu.

 

Ta ostra przyprawa jest niezbędnym składnikiem rosołu, które jest daniem popisowym miejsca takiego jak restauracja gdańsk. Sprawia, że tę tłustą zupę z kury łatwiej się trawi. Pieprz jest także moczopędny. Osoby, które łatwo podrażniają przewód pokarmowy powinny wystrzegać się potraw z pieprzem. Warto pamiętać o tym, że mielony pieprz dodaje się na finiszu gotowania potrawy, zaś ziarnisty- na samym początku gotowania.

 

Dodaj nowy komentarz do artykułu Opis i zastosowanie pieprzu
Nick: