Dodany: 2011-08-01 14:47:18

 

Opis i zastosowanie liści laurowych Zapewne żadna z gospodyń domowych nie wyobraża sobie zupy pomidorowej bez listka laurowego. Ta znana na całym świecie przyprawa to nieodłączny dodatek nie tylko do zup. Wie to także szef kuchni miejsca takiego jakim jest restauracja gdańsk.

 

W swoim menu, restauracja gdańsk posiada dania takie jak gulasz, ryby nadziewane czy bigos. Wszystkie te potrawy zawierają właśnie liście laurowe. Przyprawa ta pobudza apetyt i jak większość ziół ułatwia trawienie. Powinny jej używać osoby z problemami reumatologicznymi, bólami uszu i głowy. Liście laurowe są zielone i mają intensywny zapach. Najczęściej używa się w kuchni suszonych liści.

 

Dodając je podczas gotowania sprawiają, że potrawa jest bardziej aromatyczna. Po przyrządzeniu dania należy jednak listek wybrać ponieważ pozostawiony na dłużej może sprawić, że jedzenie będzie miało gorzki smak. Restauracja gdańsk oferuje nam także dania z dodatkiem pysznej orientalnej mieszanki przypraw, zwanej „garam masala“, w której skład wchodzą właśnie liście laurowe.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Opis i zastosowanie liści laurowych
Nick: