Dodany: 2011-08-01 14:41:34
 

Opis i zastosowanie ziela angielskiego Ziele angielskie, wbrew nazwie nie jest używane ani też nie pochodzi z Wysp Brytyjskich. Pierwsze jego ziarna odkryto w Ameryce Południowej za czasów Krzysztofa Kolumba. Tę znaną przyprawę często stosuje się zamiast czarnego pieprzu. Tak właśnie często robi się w miejscu jakim jest restauracja gdańsk.

 

Szef tamtejszej kuchni dodaje ziele angielskie do wędlin, zup, pieczeni i wszelakich marynowanych produktów. Restauracja gdańsk posiada także w menu sos barbecue, w którego skład wchodzi właśnie ziele angielskie. Jest też składnikiem mieszanki przyprawowej- curry.

 

Restauracja gdańsk serwuje również szpinak, sałatki rybne i ogórki kwaszone z zielem angielskich. Ta niezwykle aromatyczna przyprawa nadaje specyficznego smaku wszystkim potrawom. Ciężko byłoby się bez niej obejść. Prócz typowych pierwszych dań i przekąsek, restauracja gdańsk dodaje także ziele angielskie do deserów i kompotów z owoców. Warto też wspomnieć o tym, że ziela angielskiego używa się do robienia likierów, szczególnie w Indiach.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Opis i zastosowanie ziela angielskiego
Nick: