Dodany: 2011-08-01 14:37:36
 

Opis i zastosowanie kurkumyJeśli zobaczymy na swoim półmisku zabarwioną na żółto potrawę to będzie to najprawdopodobniej sprawka kurkumy. Ta znana na całym świecie przyprawa jest składnikiem słynnej mieszanki- curry.

 

Głównym producentem kurkumy są Indie. Dociera ona także do nas z Chin, Ameryki Południowej, wysp Morza Karaibskiego, Indonezji czy Bangladeszu. Amerykanie wprost przepadają za kurkumą. Świadom jest tego szef kuchni miejsca takiego, jakim jest restauracja gdańsk. Dzięki tej wiedzy, podawane tam potrawy kuchni typowo amerykańskiej są bogate w kurkumę. A co poleca restauracja gdańsk?

 

Z tą słynną przyprawą przyrządza między innymi- potrawy jajeczne, takie jak omlety ale też gotowane jajka. Nie obce są też lokalowi takiemu jak restauracja gdańsk, rybne sałatki czy sery topione na gorąco. Wszystko to oczywiście z dodatkiem kurkumy. Najbardziej rozpoznawalny jest ryż, który po dodaniu tej orientalnej przyprawy zmienia kolor na żółty a smak na bardziej aromatyczny.  Kurkuma zapachem przypomina trochę pieprz lub piżmo. Działa również leczniczo a dokładniej- bakteriobójczo i przeciwzapalnie.

Dodaj nowy komentarz do artykułu Opis i zastosowanie kurkumy
Nick: