Przyprawa curry nadaje potrawom charakterystyczny posmak i lekko żółtawy kolor. Można używać jej na przykład do przygotowania aromatycznego risotto z mięsem i warzywami, przyprawiania mięs. Mieszankę tę tworzą najczęściej kurkuma, której curry zawdzięcza swój koloryt, czarny pieprz, chili, gorczyca, kolendra, imbir.
Jak podkreśla restauracja obiady opole ta mieszanka przypraw wywodzi swoje pochodzenie z Indii, a jej skład może być różny, w zależności od tego w jakim regionie tego kraju się aktualnie znajdujemy. Również kolor curry może być zróżnicowany, w zależności od tego jakie przyprawy w nim dominują.
Jak radzi restauracja obiady opole jeśli będziemy mieli do czynienia z czerwonym curry to oznacza, że znajduje się w niej więcej papryki, albo przyprawa została po prostu palona i prażona. Jak podkreśla restauracja obiady opole samo określenie curry oznacza również indyjski sposób przygotowywania potraw w sosie, bo samo słowo curry oznacza właśnie sos. Można przygotować w ten sposób na przykład kurczaka w sosie curry..