Dodany: 2015-11-27 13:30:04

Garam masalaGaram masala jest przyprawą charakterystyczną dla kuchni wywodzącej się z kręgu indyjskiego. Dzięki niej potrawy maja egzotyczny posmak, wyjątkowo ostry. Inną nazwą tej przyprawy jest gorąca mieszanka, ze względu na efekty jakie może wywołać jej zjedzenie dla osób bardziej wrażliwych na ostre przyprawy.

 

Jak zaleca restauracja obiady opole garam masalę można zrobić nawet samodzielnie w domu i używać jej do przyprawiania dań mięsnych z baraniny, wieprzowiny, często do ryb. Można połączyć ją również z sosem tzatziki, ponieważ doskonale komponuje się z takimi dodatkami. Jak podkreśla restauracja obiady opole w skład garam masala wchodzą między innymi następujące przyprawy: pieprz czarny, kolendra, kozieradka, imbir, czosnek, chili, kardamon, gałka muszkatołowa, liść laurowy, goździki.

 

Jest to naprawdę ostra mieszanka, więc lepiej nie przesadzić z przyprawianiem jeśli nie jesteśmy przyzwyczajeni do tak egzotycznych smaków. Jak podkreśla restauracja obiady opole podaje się ją pod koniec procesu gotowania, ponieważ gorąca woda niszczy jej aromat i charakterystyczny smak..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Garam masala
Nick: