Dodany: 2015-11-27 12:51:53

 

Co do picia Wyrób odpowiedniego trunku do posiłku jest kwestią czasami bardzo skomplikowaną i nie zawsze potrafimy sobie z tym poradzić. Do czerwonych mięs czy dziczyzny pasują wina wytrawne, białe wino półwytrawne nadaje się natomiast do dań takich jak ryby czy drób.

 

Na początku posiłku warto podać gościom aperitiff, czyli trunek mający na celu pobudzenie apetytu – radzi restauracja obiady opole. Doskonale nadaje się do tego celu na przykład porto. Kwestia doboru trunku zależy również od indywidualnych upodobań gości – radzi restauracja obiady opole i zgodnie z zasadami savoir-vivre nie należy nikogo zmuszać do wypicia określonego rodzaju wina czy innego alkoholu.

 

Na mniej oficjalnych spotkaniach, gdzie spożywane są głównie przekąski takie jak sery czy owoce morza trzeba podać inne rodzaje wina niż w przypadku typowych kolacji składających się z przystawek, dania głównego i deseru. Do serów pasują wina czerwone, do owoców morza raczej podaje się wina słodkie, które wydobywają smak potraw – radzi restauracja obiady opole..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Co do picia
Nick: