Dodany: 2015-11-19 13:29:39

 

Baklawa Baklawa jest daniem rozpowszechnionym zwłaszcza w kuchni bałkańskiej (ormiańskiej, tureckiej). Deser ten nie jest trudny w przygotowaniu, chociaż na pierwszy rzut oka może się wydawać nieco skomplikowany.

 

Jeśli jednak raz uda nam się stworzyć pyszną baklawę to kolejne próby przyjdą zdecydowanie łatwiej. Najbardziej pracochłonne będzie na pewno przygotowanie specjalnego ciasta listkowego, którego samo rozwałkowanie wymaga nie lada cierpliwości, ale również umiejętności. Jak można dowiedzieć się na stronie obiady opole słodka baklawa jest przygotowywana z ciasta zrobionego z mąki, jaj, mleka, octu, soli, proszku do piczenia, niektórzy dodają również jogurt, żeby ciasto miało lepszą konsystencję.

 

Obiady opole polecają również przygotowanie specjalnego syropu do polania całości, a tworzy się go z wody cytrynowej z cukrem. Baklawa to przysmak, którego jeśli raz posmakujemy to nie będziemy mogli się oderwać – jeśli jednak nie potrafimy go samodzielnie przygotować to można skosztować go w obiady opole..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Baklawa
Nick: