Dodany: 2015-11-19 13:14:37

 

KardamonKardamon jest przyprawą, która dojrzewa w pączku, natomiast gdy podczas gotowania chcemy jej użyć należy wyjąć nasionko z torebki, w której się znajduje i najlepiej zrobić to bezpośrednio przez przygotowaniem danej potrawy, ponieważ tylko to gwarantuje najlepszy smak i aromat.

 

Największe możliwości wykorzystania w kuchni posiada kardamon malabarski, który posiada cytrynową nutę. Kardamon brązowy nie jest zbytnio smaczny, więc unikajmy jego stosowania. Jak można wykorzystać w kuchni tę przyprawę? Catering opole radzi, żeby używać jej na przykład do przygotowywania potraw słodkich i pikantnych, ponieważ podkreśli i wydobędzie ich smak.

 

Jak zaleca catering opole najlepiej przyprawiać nim marcepany, pierniki, pieczone jabłka, śliwki. Catering opole podkreśla również, że bywa używany do produkcji alkoholi, można przyprawiać nim na przykład grzane wino lub piwo. Warto także wiedzieć o stosowaniu kardamonu zwłaszcza w okresie przesilenia jesiennego, ponieważ składniki w nim zawarte znacząco wpływają na poprawę odporności..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Kardamon
Nick: