Dodany: 2015-11-18 13:54:23

 

Gałka muszkatołowa Fachowa nazwa gałki muszkatołowej to muszkatołowiec korzenny, jednak przeważnie używamy tej bardziej popularnej nazwy. Jest to bardzo popularna przyprawa w naszej kuchni, jednak nie każdy wie, że nie można jeść jej w większych ilościach, ponieważ może powodować przykre dolegliwości, takie jak bezsenność, zapalenie jelita cienkiego, a także halucynacje, zaburzenia świadomości.

 

Nie można więc przesadzić z jej spożyciem. Zapach gałki muszkatołowej jest korzenny i głęboki, zaś smak nieco słodkawy. Jak catering opole wykorzystuje tę przyprawę? Jest ona dodawana do wszelkiego rodzaju deserów, owoców, do szpinaku, ciasta piernikowego, wątróbki. Dobrze komponuje się również z makaronami, które serwuje catering opole.

 

Warto także wiedzieć, że gałka muszkatołowa jest jednym ze składników curry, które jest używane w wielu potrawach oraz do przygotowywania ryżu. Jak zaleca catering ople gałkę muszkatołową najlepiej jest dodawać do potraw pod koniec ich gotowania, ponieważ wysoka temperatura niszczy jej aromat..

Dodaj nowy komentarz do artykułu Gałka muszkatołowa
Nick: